Topaansluiting E442 vernieuwen

Het komt wel eens voor dat het draadje van de topaansluiting van een buis afbreekt. Met wat moeite en voorzichtig te werk gaan kan dat worden gerepareerd. Jacques Hermans laat zien hoe dat gaat.

In dit geval is het draadje dichtbij de glazen punt van de buis afgebroken. Je kan dan heel voorzichtig met een dremel stukjes glas wegslijpen, zodat het draadje weer zichtbaar wordt. Dit is een heel secuur werkje, want als je te diep slijpt kan er een scheur in de glazen ballon optreden, waardoor er lucht in de buis stroomt. De buis is dan niet meer bruikbaar.

De volgende stap is aan het kleine draadpuntje een stukje draad vastsolderen. Die draad komt later door het gaatje in de topaansluiting.

Het gaatje in de topaansluiting maak je eerst goed schoon met een klein boortje. Een schoon soldeervlak is heel belangrijk, omdat er snel gesoldeerd moet worden. Dan smeer je 2-componentenlijm aan de binnenkant van de topaansluiting. Het voordeel van 2-componentenlijm is dat deze, ook als die is uitgehard, wat plastisch blijft.

Daarna steek je het draadje aan de binnenkant door de topaansluiting en duw je die voorzichtig tegen de ballon van de buis.

Als de topaansluiting goed tegen de buis is gekomen soldeer je het draadje vast. Het overtollige deel van de topaansluiting knip je af.

Nu de lijm laten drogen. Als deze voldoende is uitgehard kan de buis in de buizentester.

Scroll naar boven