Montagehandleiding Philips 2019 luidspreker uit 1930

Eindelijk is hij weer toonbaar, mijn Philips 2019 luidspreker uit 1930. Het heeft wel even (een paar maanden) geduurd. Maar gisteren kon ik eindelijk aan de slag met het opbouwende werk.
In de afgelopen maanden is het gebruneerde messing sierrooster uitgedeukt; heb ik een prachtig stukje rode stof gekregen van een medeforummer (nog bedankt Hans ) en tijdens de NVHR-dag in Driebergen vond ik een nog ongebruikt 3-aderig stoffen aansluitsnoer compleet met kabelschoentjes.

Een originele stekker / drie-standenschakelaar had ik zelf nog in voorraad.

Tja, ongeveer 70 losse onderdelen en …….. na twee maanden rijst de vraag: hoe zat het ook al weer in elkaar?
Die vraag stelde ik op het forum en John Hupse had gelukkig het verlossende antwoord paraat. Ik zal het proberen te verwoorden:

Leg de voorste bakelieten kasthelft op de tafel. Plaats er een grijze kartonnen ring en het messing sierrooster in.

Lijm het voorste doekje tussen twee kartonnen ringen en knip het overtollige stof weg.

Plaats 7 sluitringen en 7 rubber ringen op de 7 tapeinden en monteer het doek samen met het sierrooster in de voorste kasthelft met behulp van de tapeinden en 7 messing siermoeren.

Bevestig het doek (niet al te strak) aan het middelpunt van het sierrooster.

Plaats vervolgens 7 sluitringen en 7 rubberringen op de 7 tapeinden en leg de tussen twee kartonnen ringen voorgemonteerde conus en elektromagnetische unit met de punt naar beneden op de tapeinden. Het nieuwe 3-aderige snoer met kabelschoenjes was reeds gemonteerd. Anno 2008 is de “trek-ontlaster”.
Aan de andere kant van het snoer komt een originele Philips stekker die verstelbaar is in drie standen. Hiermee kan de “klankkleur” van de luidspreker ingesteld worden.

Lijm het achterste doekje op een grijze kartonnen ring (overtollige stof wegknippen) en bevestig het met behulp van een messing zeilring van 9 mm aan het achterste rooster. De zeilring dient als kabeldoorvoer.

Overigens kon ik een 9 mm zeilring nergens meer vinden. Daarom gaat de luidspreker voortaan met een 10 mm kabeldoorvoer door het leven. Het is helaas niet anders.

Tot besluit van deze montagehandleiding van de Philips 2019 luidspreker, kan de bakelieten achterste kasthelft met 7 speciale messing schroefhulsjes worden bevestigd; met recht het sluitstuk van dit verhaal op een regenachtige zondag in de zomer van 2008.

En als puntje op de “i” moet ik nog eens een PR – stempel maken. De messing schroefhulsjes waar de achterkant mee vast zit zijn van fabriekswege verzegeld met teer en in de nog zachte teer drukte men in 1930 een stempel met de letters PR (Philips Radio).

En hier is (tussen de buien door) het eindresultaat:

Hans op den Camp

Scroll naar boven