Het belang van stofhoezen

Op het bekende radioforum van Otto Tuil, ben ik al eens een paar keer een verslag tegengekomen over repareren en schoonmaken van meetapparaten.
Dat bracht mij op het idee om eens iets te vertellen hoe belangrijk het is om meetapparaten na gebruik deze weer af te dekken met een stofhoes.

Zoals de foto’s laten zien, blijkt hoe belangrijk het is voor een meetapparaat.
Nu deze keer mijn ingezonden restauratieverslag eens niet gaat over een radio, maar Ik wil u graag eens laten zien wat het effect is als men een meetapparaat afdekt met een plastic stofhoes ter voorkoming van het binnendringen van stof door de ventilatie-openingen in de kast.

Meetapparaten zijn hulpmiddelen die ons ten dienste staan bij het repareren van alle voorkomende reparaties, een goede werking is dan ook van wezenlijk belang. Vaak is dat niet zo, omdat meetapparatuur vaak bloot staat aan vocht en stof dat door de openingen van de kast naar binnen dringt.

De meeste interne vervuiling treedt op tijdens het gebruik door (warme) luchtstromingen, al dan niet veroorzaakt door een ingebouwde ventilator, die stof naar binnen voeren. Vettig stof of vet in de apparaten zet stof vast op de verschillende onderdelen.

Het gevolg is vaak het niet goed meer werkende bereikschakelaars (verzilverde en vergulde contacten oxideren of slaan zwart uit door in de lucht aanwezige zwavel), spoeltrommels enz, en de rest komt er over de jaren ook niet fraai meer uit te zien. Reinigen is vaak moeilijk, en daar om is het beter om te voorkomen dat stof naar binnen kan dringen.

Het is dus zeer zinvol om de apparatuur hiertegen te beschermen.

Ik heb altijd voor nieuw aangeschafte meetapparaten meteen een plastic stofhoes laten maken. Na gebruik van het apparaat ging deze er weer overheen.
Het resultaat is, dat ik hier meetapparaten heb staan die zowel van buiten als van binnen er nog als nieuw uitzien Een aantal is al zo’n 40 jaar oud en werkt nog uitstekend.

U ziet hier een paar ingezonden foto’s van een Tektronix 7303 scoop die ik omstreeks 1977 heb aangeschaft, toen ik in Holland nog mijn eigen technische dienst runde. Zoals u kunt zien, ziet het inwendige van deze scoop er nog als nieuw uit, of deze zo uit de fabriek komt. Ik kan het u allen aanraden.

Jan Post

Scroll naar boven