Verslag radiocafé 14-1-2025: Restauratie Erres radio’s
Tekst: Frans de Rooij
Januari 2025, nieuw jaar, nieuwe kansen. Dit keer wel een volle zaal, want hoe het kwam weet ik niet, maar wij hadden de gang het Health Center in Driebergen een week eerder al gemaakt, omdat ik in mijn hoofd had zitten dat het op de 8ste van de maand de lezing gegeven werd. Alles donker, maar een paar bakken koffie en een stuk appeltaart met slagroom maakte alles goed.
Maar deze avond was de wedstrijd Philips tegen Erres. Jacques Hermans en Paul Bolt deden deze lezing uit de doeken hoe een Erres KY-218 in een hele slechte staat gerestaureerd werd in showroomstaat.
Paul Bolt is helemaal Erres-gek terwijl Jacques Hermans idolaat is van het merk Philips. Maar samen zijn ze zo’n 7 jaar bezig geweest om deze klus te klaren.
Deze Erres KY-218 was gemaakt voor Nederlands-Indië. De radio lijkt hetzelfde als de Erres KY-149, maar wat de verschillen zijn wisten beide mannen niet te vertellen. Wel wisten ze dat er maar twee exemplaren in Nederland bekend waren. De beide eigenaren zijn ook leden van de NVHR.
Maar weer terug naar de radio. Deze radio werd gekocht maar beide mannen waren erachter dat het eigenlijk een hopeloos geval was. Chassis op sommige plaatsen doorgerot (leekt wel een van mijn restauratie-exemplaren, maar dat waren auto’s), dikke teerpotten, trafootjes die in verre staat van ontbinding waren, maar ook waren er al dingen vervangen, zoals condensatoren en weerstanden. Ook leek het erop dat iemand toch de radio had willen maken. In elk geval een radio waar veel leden niet eens aan begonnen waren. Het houtwerk van de kast was ook ook heen gegaan, en was ook niet origineel meer. Maar omdat er maar twee Erres KY-218’s bekend waren, besloten Jacques en Paul dat er toch gerestaureerd werd, maar wel met een hele grondige aanpak. De radio werd geheel gedocumenteerd, uit elkaar genomen, en als eerste werd er met het chassis begonnen. Daar werden stukken in gelast, maar in die lasstukken werden ook weer de nodige gaten uitgehaald op de plaats waar buizen en trafo’s kwamen. Dat chassis werd daarna in de verf gezet.
Ook werd de kast onder handen genomen. Een deel werd vernieuwd met behulp van familie, en ook deze zag er weer als nieuw uit. Maar ook andere dingen zoals condensatoren, schakelaars, etc. werden uit elkaar gehaald, schoongemaakt en gerepareerd, en weer in elkaar gezet. En soms was zo’n schakelaar uit elkaar halen en in elkaar zetten echt minuscuul monnikenwerk.
Maar ook bij het in elkaar zetten, en testen, schema’s maken, storing zoeken, etc., gingen Jacques en Paul grondig te werk. Het resultaat is er dan ook naar. Maar ik ben blij dat ik mij hoofdzakelijk met dumpapparatuur bezig houd.
Wat ook leuk was, is dat Jacques en Paul mee hebben gedaan aan een wedstrijd en daar kon iedereen aan meedoen over de hele wereld. De opdracht was het restaureren van een radio, en zij hebben daar aan meegedaan. Niet met deze radio, maar ze werden wel derde.
Na de pauze was er nog het napraten, de spullen en radio’s bekijken, en Jacques liet ook zien hoe je een topaansluiting kan repareren waarvan het draadje de top is afgebroken. Met een drevelte het glas zodanig bewerken dat er iets tevoorschijn komt dat groot genoeg is om te solderen, draadje eraan, en het topje erop. Wil niet bij mij altijd lukken. Maar ik heb dan ook het geduld niet.
In elk geval een leerzame avond, en dat vonden de 25 tot 30 bezoekers ook wel.
Frans de Rooij
De foto’s van deze radiocafé avond zijn hier (klik) te bekijken
Paul Bolt heeft van de restauratie van de Erres KY218 een verslag gemaakt. Dat kun je hier (klik) downloaden.