Foto’s Idzerda

1. Omslag boek
Tijdens de tentoonstelling van 14/15 september 2019 is een boek met de titel “Hanso Idzerda“ 100 jaar radio-omroep” van de hand van auteur Gidi Verheijen verschenen. Het boek behandelt in 128 pagina’s de belangrijkste thema’s uit het leven van Hanso Idzerda en toont vele tientallen foto’s van door Idzerda vervaardigde objecten en gebruikte gereedschappen.

Het boek is geheel in kleur uitgevoerd en voorzien van een harde kaft.

2. Radio-ontvanger Deka
De Deka is een eenvoudige ontvanger met maar een radiolamp, product van de Nederlandse Radio-Industrie (1922).

3. Radio-ontvanger Deka de Luxe
De Deka de Luxe is, zoals de naam al aangeeft, een luxe 3-lamps toestel, product van het bedrijf van Idzerda, de Nederlandse Radio-Industrie (1922).

4. Beukstraat 8-10 Den Haag
Vanaf augustus 1918 is de radiofabriek van Hanso Idzerda gevestigd op het adres Beukstraat 8-10 in Den Haag.

5. Student aan het “Rheinisches Technikum” In Bingen am Rhein (Duitsland)
Van 1906 tot 1908 studeert Idzerda aan het “Rheinisches Technikum” in Bingen am Rhein (Duitsland). Hij behaalt daar in september 1908 het diploma elektrotechnisch ingenieur.

6. Idzerda met golfmeter
Idzerda aan het werk met een golfmeter, een zelfgebouwd meetinstrument, waarmee een ontvanger nauwkeurig op een bepaalde golflengte afgestemd kan worden en om de golflengte van een onbekend station te bepalen.

7. Idzerda met KNMI-zender
Idzerda voor een reserve-exemplaar van de zender die hij in 1924/1925 voor de KNMI bouwde.

8. Idzerda als omroeper
Idzerda voor de microfoon van zijn zender in 1922, het jaar waarin de term “omroep” door radiopionier Jan Corver werd bedacht en geïntroduceerd.

9. Radiostrijkje
Een radiostrijkje dat ook geregeld optrad bij de uitzendingen van Idzerda. Idzerda is hier achter de piano te zien.

10. Werkingssfeer radiozender Idzerda
De uitzendingen van Idzerda worden tot in Engeland beluisterd. Aan de hand van ontvangen luisterrapporten maakt Idzerda een kaart, waarop het bereik van zijn zender is weergegeven. Tot op een afstand van 500 km zijn zijn uitzendingen te beluisteren.

Scroll naar boven