Secret Communications 4

Dit najaar is het weer zover. Voor de vierde keer slaat het Crypto Museum uit Eindhoven de handen ineen met het Centrum voor Duitse Verbindingen een Aanverwante Technologieën (CVD&T) – het privémuseum van Arthur Bauer in Duivendrecht.

Tijdens de openingsdagen kunt u kennis maken met zeldzame cryptografische machines, zoals de beroemde Duitse Enigma waarvan maar liefst zes verschillende typen getoond en gedemonstreerd zullen worden. Eén daarvan – de Enigma G – is nieuw in de collectie.

EnigmaDaarnaast ruime aandacht voor één van de grootste spionageschandalen van de afgelopen 50 jaar: Operatie Rubicon. In deze geheime operatie kochten de Duitse inlichtingendienst BND en de Amerikaanse CIA in 1970 in het diepste geheim de grootste producent van crypto machines voor de civiele markt – het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Ze gebruikten het om meer dan 130 landen te bespioneren. Alle hoofrolspelers uit deze spannende thriller zijn hier te zien.

Dit keer zal ook aandacht worden besteed aan optische vormen van geheime communicatie, zoals het zogenaamde ‘Lichtsprechgerät’ dat door de Oost-Duitse Stasi werd gebruikt om onbespied met agenten aan de andere kant van de Berlijnse muur te communiceren.

LichtsprechgerätEn ten slotte kunt u zien hoe tijdens de Koude Oorlog de enige echt onkraakbare code – het one-time pad – werd gebruikt op de Hotline tussen Washington en Moskou om een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Compleet met live demonstraties.

Mis het niet, want dit is een van de zeldzame keren dat het Crypto Museum een fors deel van haar collectie laat zien. Maak gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen aan de conservatoren. Dit jaar is voor het eerst een tweetal weekenden ingepland waarop het museum op twee achtereenvolgende dagen geopend zal zijn. Op deze dagen bent u welkom:

– Zaterdag 23 September 2023
– Zondag 24 September 2023
– Zondag 15 October 2023
– Zaterdag 11 November 2023
– Zaterdag 2 December 2023
– Zondag 3 December 2023
– Zondag 17 December 2023

De deuren zijn geopend van 10:00 tot 17:00. De toegang is gratis, evenals koffie, thee en broodjes.

Adres: Kloosterstraat 25, 1115 BJ Duivendrecht (bij Amsterdam, Nederland).

Scroll naar boven