Radiotechniek, een boeiende hobby

Het op de juiste wijze repareren van buizenradio's kan voor veel radioverzamelaars verrijkend, maar ook ontluisterend zijn. En zeker het laatste, als je met behulp van professionele technische hulpmiddelen iets wilt bereiken.
Iedere beginner op dit gebied duikt vroeg of laat achterin een toestel om te kijken of alle buizen wel branden en of met hulp van universeelmeter en buizenboek alle spanningen aanwezig zijn. En soms lukt het, om op deze wijze een toestel aan de praat te krijgen maar in veel gevallen ook niet. Menigeen zal dan na een aantal vergeefse pogingen verzuchten: “dat was het dan”, wanneer het zoveelste toestel alleen maar licht, maar geen geluid geeft.

Want het werken met ‘diagnoseapparatuur' als oscilloscopen, generatoren en signaalvolgers om er even een paar te noemen is voor velen onder ons nét even een brug te ver.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt in Haarlem.

Om het gebrek aan kennis en vaardigheden aan te vullen heeft de vereniging een cursusprogramma opgezet. De betrekkelijke leken op dit gebied kunnen een tweejarige beginnersopleiding volgen. Daarna kan men verder gaan met een vervolgopleiding die één, mogelijk twee jaar in beslag neemt.

Beide onderdelen worden afgesloten met een examen en (bij goed gevolg) een getuigschrift.

examen

Haro en Gert-Jan

Wil je na het lezen hiervan toch meer weten van radiotechniek geef je dan nú op als je zeker wilt zijn van een opleidingsplaats.

In Ede is in september 2008 weer een beginnerscursus van start gegaan. Hiervoor kan men zich niet meer aanmelden maar in Haarlem is nog plaats genoeg.
Deze beginnerscursus van 16 lessen omvat in één, mogelijk twee jaar tijd globaal drie avonden in de maand en zo'n dertig avonden per seizoen.
Per maand zal steeds één theorieles worden gegeven met desgewenst daaropvolgend twee praktijklessen. Daarnaast zal de nodige tijd beschikbaar moeten zijn voor het maken van huiswerk.
 
De cursus wordt op woensdagavonden gegeven door Hans Houtkamp, al vele jaren bestuurslid van onze vereniging maar ook lid van de Technische en Examencommissie.
cursisten
Jacques laat luistervink zien
De kosten van dit alles bedragen slechts 45 euro per seizoen (september tot en met juni) en daarvoor ontvang je een uitgebreide syllabus aan lesmateriaal verrijkt met praktijkvoorbeelden.
 
De cursus start op woensdag 3 september a.s. maar heeft een maximum van 30 plaatsen.

Wees er dus snel bij want ‘wie het eerst komt het eerst maalt!'. Je zult er geen spijt van krijgen.

Dik legt wat uit

Ook wanneer je al begiftigd bent met de nodige kennis of wanneer je belangstelling hebt voor bij voorbeeld televisietechniek laat dan toch je stem horen. Bij voldoende deelname kunnen wij als team onderzoeken of een bepaalde syllabus kan worden samengesteld.

Je kunt je opgeven door een e-mail te sturen naar: cursus@nvhr.nl.

Oh ja, ik vergeet bijna te zeggen dat je natuurlijk wel lid moet zijn van onze vereniging.

Maar als je echt deskundig wilt worden op dit gebied dan doe je dat toch gewoon…

Albert Lemmens,
Examencommissie Opleiding Radiotechniek

/nieuw van Google