Verslagen Radiocafé

Verslag 9 februari: mini FM-zendertje

Het zag er even somber uit, niet alleen dat ik zelf niet kon komen wegens een griepaanval, maar ook een stroomstoring zette alles in donker. Ondertussen kwamen de bezoekers op de tast binnen. Tegen achten was de zaak weer hersteld en klonk er een gejuich op vanuit de aanwezigen.

Er kon toch bijtijds begonnen worden. Gelukkig dat Gyula de honneurs kon waarnemen en toch weer wat nieuws wist te vertellen. Ook Frank Hartgers had twee scoopjes meegenomen naar aanleiding van de vorige lezing, dus stof genoeg om er weer een technische avond van te maken.

Gyula had weer een van zijn wonderlijke producten meegenomen, een minuscuul FM-zendertje half zo groot dan het benodigde negen volts batterijtje. Het zal je niet gebeuren, maar het viel onverwacht op de grond met gevolg dat de demonstratie even uitgesteld moest worden. Zou het nog te repareren zijn? Daar hoefde men zich geen zorgen over te maken want voor Gyula is dat een koud kunstje. Even later liet het zendertje zich over de grote Philipsradio achter in het café luid en duidelijk horen.

Het schema werd op het bord getekend, ook dat met de nodige problemen want geen enkele viltstift wilde medewerking verlenen. De slechts vrijwel onzichtbare lijnen op het bord waren moeilijk te volgen. Gelukkig na veel stiften beproefd te hebben was er een exemplaar waar redelijk mee getekend kon worden. Al vaker heb ik gezegd als men een lezing wilt houden waarbij het bord nodig is, zorg dan zelf voor een goede vilt stift. Reken er nooit op dat er wel een zal liggen. Vaak liggen die er ook maar zijn meestal leeg geschreven.

Het nu duidelijke schema op het bord laat zien een oscillator schakeling met een BC549C, een transistor die vrij algemeen is en zeker de meesten van ons wel ergens hebben liggen. Een spoeltje van vier windingen waar aan parallel een variabel C-tje van 22 pF zorgt voor een frequentiebereik van 87 tot 108 MHz en het is dus te ontvangen op een normale FM-ontvanger. In het circuit van de basis is een kleine electret microfoon opgenomen. Een klein draadje dient als antenne maar is voor korte afstand nauwelijks nodig.

Eigenlijk speelgoed, echter toch te gebruiken voor omroep binnenshuis of babyfoon. Met een eenvoudige aanpassing is het ook mogelijk een externe geluidsbron aan te sluiten, een cd of bandrecorder waarbij wel de microfoon uitgeschakeld dient te worden. Aanwijzingen hiervoor staan op het schema en de toevoeging is rood omrand. Na de deskundige uitleg van de werking is het tijd om alle aanwezigen even het zendertje te mogen proberen.

En een tijdje klinkt er regelmatig "hallo hallo" "een twee drie" enzovoort in het zaaltje. Echter als Louis van der Lugt het in handen krijgt werkt het ineens niet meer. Nu al defect of de batterij leeg? Dat kan toch niet. Maar al gauw blijkt dat Louis de batterij voor de mond houdt in plaats van de microfoon.

Toch maar in het vervolg Jack meebrengen, wordt hem aangeraden om aanwijzingen te geven en hulp te bieden. Natuurlijk een vergissing en na zijn fout te hebben hersteld werkt het natuurlijk nog net zo goed.

Na een wat langere pauze is er ruim de tijd om de beide scoopjes te bewonderen. De Hameg type HM 207 is een vooral bij de Duitsers een zeer gewilde scoop. Het is een handig en gemakkelijk te bedienen apparaat wat ook tijdens de demonstratie door Frank Hartgers goed naar voren kwam.

Bij elkaar genomen toch nog een gezellige avond waarbij begrijpelijk niet vergeten mag worden de natjes en droogjes in ruime mate aanwezig en zoals altijd verzorgt door Dick Zijlmans.

Piet van Schagen