100 Jaar Idzerda

6 november 2019 is het 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de eerste radio-uitzending in Nederland en waarschijnlijk in heel West-Europa verzorgde.

Reden voor de NVHR om samen met de Stichting Beeld en Geluid een speciale tentoonstelling te organiseren.

Deze tentoonstelling vond plaats op 14 en 15 september 2019.

Foto's van deze tentoonstelling zijn hier te bekijken.

Op zondag 10 november organiseert het museum “Techniek met ’n Ziel” in Neerkant een evenement rond het thema 100 jaar radio-omroep. Het museum is op die dag van 13.30 tot 16.30 geopend met een speciale demonstratie en tentoonstelling.

  • Zendamateurs van de VERON afd. 53 Helmond zullen als demonstratie verbindingen maken met andere radiostations in binnen- en buitenland.
  • Op 14 en 15 september organiseerde een werkgroep van de NVHR in Driebergen de expositie “Idzerda - 100 jaar radio-omroep”. Een groot deel van de informatieborden die daar toen te zien waren staat nu in het museum opgesteld. Wie in september verhinderd was de expositie in Driebergen te bezoeken, kan nu alsnog de schade inhalen.
  • Om 14.00 verzorgt Gidi Verheijen een korte lezing (van ongeveer een half uur) over het onderwerp “Hanso Idzerda - 100 jaar radio-omroep”. Aansluitend zal hij zijn gelijknamige, recent verschenen, boek signeren.

Het museum, dat ook op woensdag, donderdag en vrijdag is geopend, bevindt zich op het adres Dorpsstraat 23, 5758 AM  Neerkant.
(Neerkant is onderdeel van de gemeente Deurne en ligt ten zuidoosten van Helmond)

Speciaal voor de tentoonstelling in Driebergen heeft Ed Plevier een replicazender gemaakt, zoals Idzerda die 100 jaar geleden heeft gebruikt. Kees Koren maakte hier een filmpje van:

Omroep Friesland heeft een boeiende reportage gemaakt over Idzerda.
100 jier radio: 'IDZ de earste'

Over de werking van de Iderda-zender staan enkele filmpjes op YouTube.

De VPRO heeft een speciale podcast samengesteld over Idzerda.
Pension Idzerda (klik) is een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van radiopionier Hanso Idzerda. Het hoorspel bevat fragmenten van vier teruggevonden 78 toerenplaten, opgenomen in de septemberdagen van 1944 in de relatieve beslotenheid van het Pension Idzerda aan de Parkstraat in Den Haag.

Helaas heeft Idzerda de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Zijn nieuwsgierigheid is hem fataal geworden. Op 3 november 1944 is hij door de Duitsers gefusilleerd. Zie NOS 1944-1945, 75 jaar na de bevrijding.

Max Ramali belde met de studio van Radio 5. Zijn gesprek is hier te beluisteren.

Podcast 100 jaar radio op radio 5, onder andere allerlei tunes uit het rijke radioverledenBeeldmateriaal (klik), eerder op deze site gepubliceerd.