100 Jaar de draad kwijt!

Download het persbericht met afbeeldingen in ZIP-bestand (klik)

Overzichtstentoonstelling van N.S.F.
radio’s uit Hilversum

OrganisatiecomitÚ van 100 jaar na N.S.F.

Wij, zo’n 1600 leden van de NVHR, knutselaars en verzamelaars of historisch ge´nteresseerden. Het maakt ons niet uit! We hebben ons hart verpand aan de RADIO! Wij organiseren op het komende evenement op 16 en 17 juni in Driebergen een unieke expo over 100 jaar radio in Nederland!

Het hart van deze expositie betreft vooral de Nederlandse Seintoestellen Fabriek in Hilversum, die in 1918 van start ging. 100 jaar geleden dus! En waaruit de Nederlandse OMROEP weer ontsprong!

De N.S.F. was een der eerste fabrikanten van Nederland die radio’s maakten. Komt dat zien, komt dat zien! Want zo uitgebreid zal het niet gauw weer worden...

Deze expo vindt plaats in de grote zaal, naast de bar, in Hoenderdaal en zal twee dagen duren. Ook in de landelijke pers zal hier veel aandacht aan worden besteed.

Nodigt uw vrouw of vrienden uit om dit mee te beleven. Want het wordt een echt festijn. Er treden muziekensembles op en waarvan hopelijk uitzendingen via de aether zullen plaatsvinden!

Koortjes met liedjes uit de ‘20-er en ‘30-er jaren bijvoorbeeld. Of van enkele spelende radio-grammofoons met muziek uit die tijd! Verklede solisten misschien. Dat is het plan tenminste en bij het schrijven dezes in voorbereiding!

De organisatie ligt in handen van deskundigen uit onze vereniging, de NVHR en het Radiomuseum in Reusel.

Om de collectie N.S.F.-toestellen die wij willen exposeren compleet te kunnen maken, zoeken wij echter nog naar drie bijzondere toestellen! Wie helpt?

Op de eerste plaats is dat de N.S.F. van het type W1. Een zeer vroege uitvoering uit 1923, welke onder meer destijds werd aangeboden (op haar 15e verjaardag) aan prinses Juliana! Zie hiervoor afbeelding A.

Afbeelding A. N.S.F. type W1 (1923).

Ook hebben we graag een origineel apparaat en replica's van de O29 op onze tentoonstelling.

Origineel demonstratie-apparaat NSF O29.

En dan nog een der laatste modellen die de N.S.F. in de oorlog produceerde. Zoals de: H103X, de H106 of de H160A/H161A en de H162A. Zie afbeelding B voor de H103X.

N.S.F.-type H103X (foto: Thijs Bouma).

Mocht u zo’n toestel in uw bezit hebben en deze willen uitlenen?
Geeft ons bericht (0497-644280).

Maak van deze dagen een succes, met vriend, vrouw of kind! En kom kijken naar deze ‘uitspatting’ in het huidige draadloze tijdperk!

Tijdens de feestdagen op 16/17 juni as. zal de voorverkoop (tegen gereduceerde prijs) plaatsvinden van het Herdenkingsmanuscript 25 jaar N.S.F. 1918-1943, dat destijds, door de oorlogsomstandigheden, slechts in enkelvoud werd geproduceerd en aangeboden aan ingenieur Dubois.

Tot ziens op 16 juni, het organisatie comitÚ.

U kunt telefonisch reageren op 0497-644280 (Frans Driesens) of
0252-521569 (Jaap Keijzer).